Už jste slyšeli o léčivých horninách? Lidé a také mnohá zvířata je užívají už tisíce let. Minerály a stopové prvky v nich obsažené totiž působí blahodárně na jejich organismus. Dobrý důvod, proč je zařadit do svého jídelníčku.
Sigrun Kerschus-Schindele - jednatelka společnosti Schindele's Mineralen
Historie léčivých hornin
Schindeleho minerály jsou od dubna 2017 certifikovány jako zdravotnický prostředek IIa třídy. Užívat je lze kdykoliv už jen pro doplnění tolik potřebných prvků, které naše běžná strava obsahuje stále méně. Cíleně je možné nasadit minerály při obtížích s trávením a zažíváním, při podráždění žaludku a střev, průjmech a na celkové zklidnění trávicího traktu. „Naše minerály vážou endo a mykotoxiny. Zbaví vás toxických látek, které do těla dostáváte z jídla, pití, ale i z léků,“ popisuje zástupkyně společnosti Schindele's Mineralen Sigrun Kerschus-Schindele.
Co se týče účinnosti preparátů, firma už před časem nechala provést studie na univerzitě v Kolíně nad Rýnem a Hannoveru, přičemž se zaměřila na oblast revmatických obtíží a také diabetu druhého typu. „Výsledky byly velmi slibné a koneckonců přesně potvrdily to, co nám za posledních třicet let říkali mnozí naši zákazníci. Že se jim daří a celkově se cítí mnohem lépe. Při revmatu, dně i artróze došlo ke snížení bolestí, a mohlo se tak zredukovat množství užívaných léků. U diabetu druhého typu pak u mnoha zúčastněných došlo ke snížení hodnot glykovaného hemoglobinu (HbA1c) a následně se mohlo snížit množství podávaného inzulínu,“ vysvětluje Sigrun Kerschus-Schindele.
Frekvence výskytu zlepšení u pokusných osob se silnými projevy na počátku studie.
Lottenbach-van Leendert, R.1; Pempelfort, K.1; Schneider, B.2
1 Medidal-Data-Research-CRO, Friedrich-Ebert-Straße 15, D-40210 Düsseldorf | 2 Insitut für Biometrie, Medizinische Hochschule Hannover (MHH)
Čistě přírodní produkt
Rodinná firma sídlí v Rakousku, konkrétně v městysu Dunkelsteinerwald ve spolkové zemi Dolní Rakousy, kde také těží horninu, kterou pak rozemele podle lunárního kalendáře a plní do plechovek či vegetariánských kapslí. Těží se jen mechanicky, tedy bez použití výbušnin. Surovina, která se dostává k zákazníkům, neobsahuje žádné přidané látky. „Jde o čistě přírodní produkt,“ podotýká Sigrun Kerschus-Schindele.
Rodina Schindele získává léčivou horninu už od roku 1985. K těžbě ji tehdy dovedla náhoda. Začátkem roku 1981 byl totiž při stavbě lesní cesty použit materiál, který, jak se později zjistilo, vynikal zvláštními vlastnostmi. „Prach, který při stavbě vznikal, se usadil na okolní půdě a stromech a vydatné deště následně přispěly k jeho prosáknutí do půdy. Několik k pokácení označených jedlí se znovu zazelenalo,“ popisuje Sigrun Kerschus-Schindele.
Minerály a jejich pomoc
Vše tehdy zaujalo Roberta Schindeleho staršího, který začal hledat vysvětlení onoho jevu ve vědeckých kruzích. „Odborníci mu po analýze horniny dali odpověď. Jedle znovu obrostly díky obsaženým minerálům. Následně díky pokusu jednoho vědce, který horninu zkusit sám vnitřně užívat, vyšly najevo pozitivní účinky minerálů na lidské tělo. I Robert Schindele starší začal mleté minerály užívat. Mimo jiné se mu rychle zlepšily jeho potíže s dnou,“ vzpomíná Sigrun Kerschus-Schindele.
Léčivé horniny jsou podle jejích slov známé už tisíce let. „Například zvířata, od ptáků po krávy a koně, vyhledávají ložiska hornin nebo jílů a instinktivně je pojídají pro vyčištění svého těla. Na rozdíl od lidí u nich neplatí žádný placebo efekt,“ zdůrazňuje Sigrun Kerschus-Schindel a pokračuje: „Jeden můj přítel je chovatel holubů. S velkým úspěchem jim přidává do krmení naše minerály při výměně peří, sezení na vejcích a odchovu,“ dává příklad.
Schindeleho minerály jsou sopečného původu a v celosvětovém měřítku mají jedinečné složení. Získávají se z metamorfované horniny, odborně nazývanou pararula, která vznikla vysokostupňovou přeměnou sedimentů. Rozemletý prášek se užívá vnitřně, ale oblíbený je i v kosmetice, např. na masky či peeling, přičemž právě zde je znám pozitivní vliv třeba na akné.
Mleté Schindeleho minerály koupíte zde.